KARJALAN LIITON UUTISKIRJE
18.12.2014

KARJALAN LIITTO 75 VUOTTA -JUHLASEMINAARI JA GAALA 25.4.2015
Vuonna 2015 on aihetta juhlaan, sillä Karjalan Liitto täyttää 75 vuotta.  Liiton 75-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 25.4.2015 Karjalatalossa Helsingissä järjestettävässä seminaarissa ja iltagaalassa. Juhlaseminaari alkaa klo 14 Karjalan Liiton johdon puheenvuorolla ja valtiovallan tervehdyksillä. Karjalaan liittyvää tutkimusta tehdään edelleen runsaasti. Seminaarissa kuullaan uusimpia tutkijoiden näkemyksiä Karjalasta ja karjalaisuudesta, evakoiden vaiheista ja historiasta. Juhlaohjelmaan sisältyvät myös huomionosoitukset ja vuosittaiset palkitsemiset. Juhlagaala alkaa klo 19.00 ja se sisältää monipuolista juhlaohjelmaa hyvän illallisen ja tanssimusiikin kera.
Karjalan Liiton jäsenistö on tervetullut juhlimaan 75-vuotiasta liittoa. Tarkempia tietoja seuraavassa uutiskirjeessä, liiton lehdissä ja verkkosivuilla.

MARJO MATIKAINEN-KALLSTRÖM 50 VUOTTA 3.2.2015
Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström viettää 50-vuotisjuhlaansa tiistaina 3.2.2015 Karjalatalossa Helsingissä, Käpylänkuja 1. Piirakkakahvit on tarjolla iltapäivän aikana. Tarkemmat tiedot seuraavassa uutiskirjeessä tammikuussa.

KARJALAISUUDEN JA KALEVALAN PÄIVÄN JUHLA 28.2.2015 HELSINGISSÄ
Valtakunnallista Karjalaisuuden ja Kalevalan päivän juhlaa vietetään Karjalatalossa Helsingissä 28.2.2015. Tarkemmat tiedot seuraavassa uutiskirjeessä ja liiton verkkosivuilla.

HENGELLISET PÄIVÄT 14.-15.3.2015 HELSINGISSÄ                
Ekumeeniset karjalaiset hengelliset päivät järjestetään Helsingissä 14.-15.3.2015. Päivät alkavat lauantaina 14.3. klo 13.30 seminaarilla, joka on samalla talvisodan päättymisen muistoseminaari.
Tilaisuudessa ovat mukana piispa Seppo Häkkinen ja arkkipiispa Leo. Seminaarissa esitelmöivät muun muassa TT Jaakko Ripatti, joka kertoo luterilaisten seurakuntien evakkoudesta ja toiminnasta uusilla asuinsijoilla, sekä tutkijatohtori Jouni Tilli, joka käsittelee väitöskirjansa pohjalta aihetta Karjala pyhänä maana luterilaisten pappien retoriikassa. Puheenjohtajana toimii Karjalan Liiton hengellisen toimikunnan puheenjohtaja, TT Hannu Kilpeläinen. Ekumeeniset päivät jatkuvat illansuussa kynttiläkulkueena Uspenskin katedraalista Helsingin tuomiokirkolle, jossa on iltakirkko klo 18. Iltakirkon jälkeen noin klo 19 nautitaan iltatee Tuomiokirkon kryptassa.  Hengelliset päivät jatkuvat sunnuntaina 15.3. messulla. Paikka ilmoitetaan erikseen.  Tarkemmat tiedot hengellisten päivien ohjelmasta ja osallistumisesta kynttiläkulkueeseen ovat saatavilla tammikuussa 2015 ja alkuvuoden lehdissä.
Hengelliset päivät järjestää Karjalan Liitto, Karjalaisten Pitäjäyhteisöjen Liitto, Karjalaisten sukuyhteisöjen liitto, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja OK-opintokeskus.

 

WP 002529
Korut: Anu Vuorinen, Jääski-seura

KARJALAN LIITON NAISTOIMIKUNNAN KÄSITYÖKILPAILU
Karjalan Liiton naistoimikunnan käsityökilpailun aiheena on Vanhasta uudeksi ”tuunattu” tekstiili-, puu- tai metallityö tai muusta materiaalista valmistettu työ. Käsityökilpailu järjestetään liiton naistoimikunnan toimintana. Kilpailu päättyy 31.3.2015.
Kilpailuun toimitetaan kuvaus esineen aiemmasta käytöstä tai ulkomuodosta: valokuvia, videokuvaa tms., paperilla, cd- tai dvd-tallennuksena sekä kuvaus ”tuunatusta” versiosta. Kilpailija ei saa käyttää suunnittelussa tai toteutuksessa muiden apua. Kilpailutyö pitää olla kilpailun päätyttyä osallistujan omistuksessa. Mikäli työ on kooltaan liian suuri kuljetettavaksi, kuten esim. verhoillut huonekalut, siitä pitää olla selkeitä työkuvia. Pienehköt työt, kuten asut, asusteet ja pienet esineet toimitetaan piireihin arvioitaviksi ja edelleen arviointinsa jälkeen piiri toimittaa parhaat valtakunnalliseen kilpailuun. Toivottavaa on, että piiri arviointinsa yhteydessä myös palkitsee kunkin sarjan kolme parasta, jotka jatkavat liiton kilpailuun.
Piirin kilpailuvastaava (naistoimikunnan puheenjohtaja) laatii kilpailuajan päätyttyä, 31.3.2015 jälkeen töistä taulukon sarjoittain niin, että se on arviointia varten Karjalan Liiton toimistossa kirjallisena 15.5. mennessä. Jos piiri lähettää muita kuin omassa kilpailussa sijoittuneita töitä liittoon, ne merkitään ko. taulukkoon.
Näyttelyyn tulevat työt piirin kilpailuvastaava toimittaa Hyvinkäälle näyttelytilaan perjantaina 12.6.2015 ja hakee pois sunnuntaina 14.6. näyttelyn päätyttyä. Kysy lisätietoja piiristäsi tai katso www.karjalanliitto.fi.

KARJALAN LIITON KUNTORALLI
Kerää kalenterivuoden aikana Karjalan Liiton Kuntoralli -korttiin liikuntasuorituksia. Puolen tunnin liikunnasta ja monesta eri lajista voi kerätä pisteitä. Myös hyötyliikunnasta, esimerkiksi portaiden noususta, lumitöistä ja haravoinnista saa merkinnän. Palauta kuntokorttisi seuralle valmiiksi laskettuna 31.1. mennessä. Seura toimittaa kaikkien seuralaisten kortit valmiiksi laskettuina omaan piiriinsä / Pitäjäyhdistysten liittoon / Sukuyhteisöjen liittoon 15.2. mennessä. Piiri toimittaa kaikki kortit seuroittain valmiiksi laskettuina Karjalan Liiton toimistoon 28.2.mennessä. Kuntorallikortin voi tulostaa Karjalan Liiton sivuilta kohdasta Tiedotteet > Lomakkeet.

ANTON TALVION STIPENDIT URHEILIJOILLE
Anton Talvion rahasto jakaa stipendejä alle 20-vuotiaille karjalaisperäisille urheilijanuorille. Apurahan edellytyksenä on raittiit ja terveet elämäntavat sekä urheilumenestys. Stipendihakemuksista tulee ilmetä karjalainen tausta sekä urheiluansiot ja -tulokset. Hakemukset lähetetään Karjalan Liiton urheilutoimikunnalle 31.1.2015 mennessä osoitteeseen Karjalan Liitto ry/urheilutoimikunta, Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki. Stipendin saajat valitsee rahaston hallitus.

PIIRAKKAMESTARIN ARVONIMEN HAKEMINEN
Karjalan Liiton piirakkamestari -arvonimi myönnetään hakemuksesta Karjalan Liiton jäsenseurojen jäsenille.
Hakemuslomake tulee toimittaa Karjalan Liittoon 28.2.2015 mennessä. Arvonimen saajan tulee täyttää seuraavat ehdot: hän on tehnyt piirakoita yleisötilaisuuksiin, on toiminut piirakkaleivonnan opettajana tai yleisötilaisuuksissa piirakanteon esittelijänä ainakin 5-10 kertaa /kurssia, on osallistunut piirakkakilpailuun piirakantekijänä tai tuomarina. Piirakkamestarin arvonimen hakulomakkeen voi tulostaa Karjalan Liiton verkkosivuilta kohdasta Tiedotteet > Lomakkeet.

KARJALAN KUNNAAT -VERKKOLEHTI
Karjalan Liiton jäsenet voivat saada Karjalan Kunnaat -jäsenlehden verkkolehtenä. Verkkolehti on vaihtoehto painetulle lehdelle. Kahden lehden sijaan saat neljän verkkolehteä.  Verkkolehden voi tilata liiton sivujen (www.karjalanliitto.fi) kautta. Kirjaudu sivuille ensin Karjala-kortissa olevalla jäsennumerolla. Jäsensivuilta löydät kohdan ”Haluatko tilata Karjalan Kunnaat -verkkolehden?”, josta voit ilmoittautua verkkolehden tilaajaksi. Saat tunnuksen, jolla pääset lukemaan verkkolehteä osoitteessa kunnaat.karjalanliitto.fi. Käyttäjätunnus on aina jäsennumero.

LEHTISEMINAARI KARJALAISTEN PITÄJÄ- JA SUKULEHTIEN TEKIJÖILLE 31.1.2015
Tervetuloa mukaan karjalaisten pitäjä- ja sukulehtien tekijöiden ja lehtien taustayhteisöjen edustajien lehtiseminaariin Karjalatalolle Helsinkiin.  Tulevan seminaarin aiheina ovat juttujen editointi, juttujen ideointi sekä jutun ja lehden rakenne. Luvassa on keskustelua omista kokemuksista ja ajankohtaisista aiheista.  Kouluttajana on Veli-Matti Jusi, joka on Viva-lehden entinen toimituspäällikkö ja Seura-lehden kolumnisti. Hänelle voi esittää kysymyksiä etukäteenkin. Lisäksi seminaarissa kuullaan Karjalan Liiton ajankohtaisia asioita, mm. Karjalan Liiton 75-vuotisjuhlavuodesta ja liiton uudesta verkkolehdestä. Tarkempi ohjelma on saatavilla tammikuun alkupuolella. Seminaari pidetään lauantaina 31.1.2015 klo 10.00 alkaen (ilmoittautuminen). Seminaari jatkuu noin klo 17.30 ja jos innostusta on, päivän päätteeksi voidaan kokoontua vapaamuotoiseen haasteluun.  Seminaarin hinta on Karjala-kortin haltijoille 85 euroa ja muille 100 euroa.  Hintaan sisältyy koulutus, kahvit ja lounas ja mahdolliset materiaalit. Pitäjälehtien tekijöille korvataan matkakulut Karjalan Liiton matkustusohjesäännön mukaisesti yli 50 euron osalta halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan.
Seminaari toteutuu, jos mukaan tulee riittävä määrä osallistujia. Tule mukaan antamaan vertaistukea ja ideoille muille lehden tekijöille. Ilmoittautumiset 8.1.2015 mennessä mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 09 7288 1714. Seminaarin järjestää Karjalan Liitto yhteistyössä OK-opintokeskuksen kanssa.

KURSSEJA JA TAPAHTUMIA (www.karjalanliitto.fi):
ISOJEN POIKIEN PIIRAKKAKURSSI 24.1.2015
PAASTORUOKAKURSSI 21.2.2015
PITÄJÄESITTELYSSÄ KOIVISTO 26.2.2015
PITÄJÄESITTELYSSÄ LAHDENPOHJA 19.3.2015
ELÄMÄKERRALLISEN KIRJOITTAMISEN KURSSI 21.-22.3.2015
LIVVINKARJALAN ALKEISKURSSI 21.-22.3.2015
LIVVINKARJALAN JATKOKURSSI 25.-26.4.2015
KARJALAN KIELEN JA KULTTUURIN KURSSIT PRÄÄSÄSSÄ 28.6.-4.7.2015
(HUOM. Paikka on muuttunut)

VUODEN RUOKA JA LEIVONNAINEN: Kaalikääryleet ja viipurinrinkeli.
VUODEN KARJALAINEN KIRJA: Karjalan luterilaiset seurakunnat evakossa – Viipurin-Mikkelin hiippakunta, sota ja siirtoseurakunnat 1939-1949, Jaakko Ripatti.
VUODEN KARJALAINEN PITÄJÄ- JA KYLÄKIRJA: Jäi vain nimi sankarin. Johannekselaiset toisessa maailmansodassa, Pirkko Kanervo ja Johannes-Seura ry.

VUODEN 2015 TEEMA ON KARJALAINEN SANANKÄYTTÖ
Karjalan Liiton vuoden 2015 on sanankäyttö. Toivomme, että jäsenseuroissamme sanankäytön monipuolinen teema otetaan käyttöön myös tulevana vuonna.


EVAKKOÄITI-MUISTOMERKKIHANKE ON PÄÄTTYNYT
Evakkoäiti-muistomerkki paljastetaan kesäkuun alussa Karjalatalon edessä Helsingissä.

JOULUTERVEHDYS TASAVALLAN PRESIDENTILLE
Karjalan Liitto vei karjalaisia piirakoita joulutervehdykseksi tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle.
www.tpk.fi