Tynkä-Jääsken kierros

Jääskenraja

Pitäjien rajamerkki vanhalla Viipurintiellä. Tällä paikalla kulki pitäjänraja ennen Imatran kauppalan perustamista. Merkin pystytti Toivo Kaplas.


Juhlien lauantai-illan ohjelmassa oli opastettu bussimatka Jääsken pitäjän Suomen puolelle jääneisiin osiin.  Yli 40 juhlijaa täytti bussin heti Koskinäytöksen jälkeen. Mukana oli sekä vanhempaa väkeä että juuristaan ja vanhan kotipitäjän historiasta kiinnostunutta nuorempaa polvea, unohtamatta keski-ikäisten dynaamista joukkoa.


Pekka Kärkkään ja Martti Monton opastama Tynkä-Jääsken bussikierros oli elämys. Näimme muun muassa Enson piiput ja metsänreunassa rajavyöhykkeen, ajoimme vanhaa Ensontietä, olimme sotahistoriallisilla paikoilla, juoksuhautojen reunoilla ja Vallinkosken paviljongin sokkelilla. Vallinkoski oli kuulemma Vuoksen kuneimpia koskia ennen kuin se vuonna 1944 kesytettiin, Enson voimalaitosten valmistuttua.

Suomen puolelle jäivät Jääskestä kokonaan Hallikkalan, Näträmälän, Teppanalan, Jakolan ja Kyyrölän sekä osittain Kuurmanpohjan, Rouhialan, Kiurulan, Räikkölän ja Pelkolan kylät.

Vuoden 1948 alusta ko. alueet liitettiin Imatraan, Joutsenoon ja Ruokolahteen. Silloinen. Imatran kauppala perustettiin Tynkä-Jääskestä ja Imatraan liitettiin osia Jousenosta ja Ruokolahdesta.

Lopuksi Pekka Kärkäs jakoi jokaiselle Vuoksesta keräämänsä, veden muotoileman savikiven. Se on keträkivi, joita löytyy tiettävästi vain Vuoksesta.


Linkki Jääskeläinen 2012 –lehdessä julkaistuun artikkeliin tynkä-Jääskestä


 Webvellamo

Hallikkaanjoen rantapengertä.

Webvellamo3

Gasum Oy:n maakaasun vastaanottoasema Räikkölässä.
Maakaasun painetta nostetaan kompressoreilla Suomen verkkoon.

 

Webvellamo4

Maisema Räikkölästä kohti Svetogorskin tehtaita. Pellon takana
oleva metsikkö on jo Venäjän puolella.

Webvellamo2

Kuva Hallikkaanjoen suulta Vuokselle. Vuoksi virtaa vasemmalle kohti Ensoa. Vallinkosken paviljonki jää vasemmalle mäen taakse.

 

 Webvellamo5

Puomi rajavyöhykkeen takarajalla Pelkolassa Ensontiellä Rajavartioaseman tuntumassa. Oikealla istutusmetsää Pelkolan kartanon pellolla.
Valtakunnan raja  on tienmutkan takana.

 

Webvellamo6

Imatran voimalaitoksen kanava pohjoiseen. Pato jää vasemmalle.

 

 

WebTynkä J k 070814